Димитър ИвановДоверието към турския президент Ердоган е на ръба на

...
 Димитър ИвановДоверието към турския президент Ердоган е на ръба на
Коментари Харесай

Катастрофа с доверието към Ердоган – футболните фенове избухнаха – оставка на правителството!


 Димитър Иванов

Доверието към турския президент Ердоган е на ръба на тотална злополука, откакто в събота, 25 февруари по време на футболната среща сред „ Фенербахче “ и „ Конеспорт “ в един миг публиката избухва с възгласа: „ Оставка на държавното управление! “ В същия миг се развява голям транспарант  с надпис: „ Лъжи, мажи, неистини, мажи към този момент 20 години – айде стига, оставка бе холан “. Стадионът е с потенциал близо 50 хиляди, а на мача участват 39425 фенове. Мачът се играе на стадиона на „ Фенербхаче “ в истанбулския квартал „ Къдъкьой “.

Бунтът на почитателите е подет и на идващия ден, 26 февруари, само че този път от публиката на другия истанбулски грант „ Бешигташ “. Това става по време на срещата им с „ Анталияспорт “. Трибуните са взривени от мощни възгласи за оставка на държавното управление на Ердоган.

Бунтът на почитателите е

реакция на закъснелите дейности на държавното управление в помощ на потърпевшите от земетресението

Но съответният мотив, който отпушва този гняв  са разкритията, доказани и от шефа на турския Червен полумесец, аналог на нашия Червен кръст, че организацията вместо да подарява палатки на останалите без дом стотици хиляди жители, ги продава напълно намерено. Шефът на Червения полумесец обосновава търговията с нуждата организацията да има финансови приходи за активността си. Това цинично изказване разбуни духовете в Турция и се придвижи и на футболните игрища. Само че когато в Турция става дума за реакция на почитателите – това значи, че нещата излизат от надзор, а доверието към Ердоган е негативно, акцентират анализатори от южната ни съседка.
 Недоволството бе нагнетено и от съдружния сътрудник на Ердоган, водача на МХП, националистическата национална партия Девлет Бахчели. Той сложи въпроса, че следва да се реагира и да се вземат ограничения против това пренебрежение към властта от страна на почитателите. Бахчели упорства даже мачовете да се играят пред празни трибуни.  Политикът доближи до прекаленост, като разгласи, че се отхвърля даже от участието си в „ Бешикташ “. Веднага образецът му последваха  негови депутати, които се разграничиха от почитателите.
 Един от най-гледаните противоречиви канали в Турция – малкия екран на Катарските вложители „ Bein sports “, с цел да угоди на ръководещите изряза сцените с митинг към Еродаган и компания и си навлече гнева на турците.

След разрушителното земетресение в Турция бяха огласени и първите социологически изследвания, които в продължение на 20 дни не бяха публично оповестени, само че към този момент стане ясно, че сочат сензитивен

спад в поддръжката за Ердоган и сътрудниците му,

като формираната от тях Републиканска коалиция събира едвам 35% доверие, против 45% за опозицията, която се съставлява от Народната коалиция, която е известна като формата на шестимата водачи, т.е. на шестте съществени опозиционни партии. Това са – „ Народно-републиканска партия “ на Кемал Калъчдароглу, „ Добрата партия “ на Мерел Акшенер, партията на най-известният турски финансист Али Бабаджан,  „ Партия на Бъдещето “ с водач някогашния министър председател Ахмед Давудоглу и още две обединения. Очаква се,  тази коалиция да излъчи собствен претендент за президент на 2 март, а изборите ще бъдат на 14 май или 18 юни. Социологическите организации към този момент дават преднина на възможния претендент на опозицията още преди да е посочено името му.

Следващата седмица в Турция се чакат още футболни срещи от шампионата и в случай че другите клубове поемат вълната на митинг от „ Фенербахче “ и „ Бешикташ “, Ердоган го чакат неспокойни и сложни дни.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР